13 Ağustos 2012 Pazartesi

MİNİ İFTAR SOFRASI


Fırında Kaşarlı Mantar ve Çoban Salatası

Zeytinyağlı Yaprak Sarması ve Fırında Patlıcan Oturtması


İftar saatine cok az kaldı coktaaan sofralar kuruldu,masalar düzenlendi...Herkes tek bir sesi bekliyor sabırsızlıkla...Sonrasıda bir yudum su...sudaki bu lezzeti başka hiç bir zaman alamıyorum bu da orucun sayesinde...Ve kokusu burnumuzda burcu burcu tüten yemeklerimizi yemeye başlıyoruz.Ben de kendimiz için hazırladığım bi iftar sofrasını sizinle paylaşmak istedim Yarın için ufak ama zahmetli bi kaç öneri...AFİYETLER OLSUN...
  Fırında  Kaşarlı Mantar
  kaşarlı mantar benim favori aperatifimdir.Özellikle  pirinç pilavı,patates püresi ve biftekle inanılmaz güzel oluyor.Pişmiş et tadında ufak atıştırmalıklar....
     Malzemeler:
  • yarım kg mantar
  • bir ufak kase terayağı
  • 1 ufak kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çimdik tuz
    Yapılışı:
  • mantarları yıkıyoruz ve baş kısımlarını koparıyoruz
  • ufak fırın tepsisisine sırayla diziyoruz 
  • sıcak fırında üzerlerine birer parça tereyağı koyup10 dk pişiriyoruz
  • 10 dk sonra kaşar peynirini ve baharatlarını ekleyip tekrar fırına gönderiyoruz.AFİYETLER OLSUN:)

  Zeytinyağlı Yaprak Sarması
      En özel davetlerin omazsa olmazı baş tacımız yaprak sarması....Bol baharatlı limonlu ve zeytinyağlısı tercihimdir.Sevmeyen yoktur diye düşünüyorum:)Evet çok zahmetli en az bir iki saatini ikibüklüm hlade bu enfes tada ayırıyorsun ama değmiyor mu?Çocuklar bile seviyor,Efsun çok acılı yiyemez diye onun iç harcını da ayrı hazırlıyorum annelik işte naparsın:))))))
    Malzemeler:
  • 300 gr taze yaprak
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 2 domates
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 çay bardağı zetinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz(tuzot olduğu için bir çay kaşığı )
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı karbiber
  • 1tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuzot
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1yemek kaşığı salça
  Yapılışı

  • taze yaprakları saıcak suda haşlayıp süzgeçle alıyoruz
  • pirinci biraz ılık suyun içinde bekletip bulanık su berraklaşana kadar yıkıyor ve süzüyoruz
  • soğanı incecik doğaryıp yağda kavuruyoruz
  • domatesi küp küp doğaryıp ekliyoruz
  • sırayla baharatlar giriyor
  • salçasını ekliyoruz
  • çok az ılık su ekliyoruz 
  • 5 dk sonra iç harcımız hazır,burdan sonrası parmaklarımızn maharetine kalmış
  • yaprakların saplarını koparıp, ortasına bir tatlı kaşığı harç koyup kenarlarını kapatıp ince ve sıkı bir şekilde sarıyoruz
  • tencerenin dibini saplarıyla kapattıktan sonra sardığımız yaprakları diziyoruz
  • en üste bir porselen tabak yerleştirip 2 bardak ılık suyu yanlarna doğru döküyoruz
  • kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz
  • pişince oacağın altını kapatıp tabağı alıyoruz ve zeytinyağımız gezdiriyoruz
  • servise hazırdır afiyet olsun

     FIRINDA PATLICAN OTURTMASI

 Yaz aylarında sıklıkla yaptığımız yemek çeşitlerinden birisi.Çok sıcaklarda yağlı olmasından dolayı bazen yapmıyordum ta ki kızartma işlemini fırında yapana dek .Böylesi çok hafif olmakla beraber tadından bir şey kaybetmiyor...
     Malzemeler:

  • 1 kg patlıcan
  • yarım kg yağsız kıyma
  • 3 tane domates
  • 10 tane sivri biber
  • 2 tane soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça 
  • 1er tatlı kaşığı kırmızıbiber karabiber  ve tuz
    Yapılışı:
  • Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda bekletiyoruz
  • Bu arada harcımız hazırlayalım;ilkj önce kıymayı kavuruyoruz
  • Kıyma kavrulurken soğanları ince ince doğrayıp kavrulan kıymaya keliyoruz
  • Ardından sarımsakları doğrayıp kavurmaya devam ediyoruz
  • Biberleri halka halka doğrayıp ekliyoruz
  • En son domatesleri küp küp doğruyoruz ve ekliyoruz
  • Baharatlarını ve salçasını ve 1 çay bardağı sıcak suyu ekleyip pişmeye bırakıyoruz
  • Patlıcanları tuzlu sudan alıp yıkıyoruz kurulayıp yuvarlak olcak şekilde kesiyoruz
  • Fırın tepsisine diziyoruz üzerine çok az sıvıyağ ve tuz ekledikten sonra kızarmasını bekliyoruz
  • Borcam bir tepsiye alta patlıcan gelecek şekilde sırayla diziyoruz 
  • Üstüne harcımızı döküyoruz
  • Domates ve biberle süsledikten sonra fırında yarım saat pişiriyoruz AFİYTE OLSUN

    2 yorum:

    1. yepyeni,heyecan dolu bir sayfa..
      hayırlı olsuun.
      emeklerinize sağlııkk..:)
      takipçinizim kii..
      ben de beklerim,arzu ederseniz elbette.
      sevgilerimle...

      YanıtlaSil
    2. @birtutamkekik güzel sözlerin için teşekkürler ,destek görmek güzel beraber güzel paylaşımlarla hoşçakalın...takip listeme aldım bile:)

      YanıtlaSil